Responsive Icons

Reguliranje kolesterola

Kolesterol je kompleksna molekula. Gradivni je sastojak naših stanica. Naši spolni hormoni (npr.testosteron i estrogen) trebaju kolesterol da bi se sintetizirali. Naposljetku, naš mozak treba kolesterol da se razvija. Dakle, kolesterol je ipak dobar, ali u određenim granicama.

Ljudski organizam kolesterol može unijeti (npr.hranom) i sam sintetizirati. Kolesterol se u ljudskom organizmu prenosi specijalnim prenosiocima. Dvije su vrste prenosioca kolesterola: lipoproteini male gustoće (LDL) i lipoproteini velike gustoće (HDL).

Lipoproteini male gustoće (LDL) prenose kolesterol iz jetre krvlju do stanica. Višak kolesterola kojeg stanica ne koristi može se taložiti u stijenkama krvnih žila. Na taj način nastaje plak koji može dovesti do ateroskleroze i bolesti srca (npr. srčani udar). Zato  LDL zovemo „lošim” kolesterolom.

Lipoproteini velike gustoće (HDL) su male molekule koje uklanjaju višak kolesterola iz krvi i vraćaju ga u jetru. Na taj način se smanjuje vjerojatnost stvaranja plaka. Zato HDL zovemo „dobrim” kolesterolom.

Preporučene vrijednosti kolesterola:

  • ukupni kolesterol manji < 5 mmol/L
  • LDL kolesterol < 3 mmol/L
  • HDL kolesterol > 1 mmol/L za kuškarce, za žene > 1.2 mmol/L

Opća preporuka regulacije kolesterola:

  1. Ako imate višak tjelesne masne, potrebno ga se riješiti smanjenjem unosa masne hrane, boljom strukturom prehrane - više voća i povrća, manje crvenog mesa i uhljikohidrata, redovnom tjelovježbom barem 30 minuta dnevno, minimalno ubrzani hod.

Pratite rezultate prateći vaš BMI (index tjelesne mase), koji vrednuje vašu tjelesnu težinu stavljajući u omjer godine, spol, visinu i težinu.

2. Pripaziti na dnevni unos kolesterola, do 300 mg. Prije prerade hrane, ukloniti kožicu na mesu. Ograničiti unos iznutrica. Masne juhe prije konzumacije ostaviti da odleži u hladnjaku, masnoća koja se nakupi na vrhu juhe ukloniti. Koristi mliječne proizvode niske masnoće. Izbjegavajte prženu i fast food hranu. Umjesto masti koristite maslinovo, bućino i repičino ulje.

3. Ukupni iznos masti bi trebao zadovoljavati 20-30% kalorijskog dnevnog unosa. Ukupan dnevni unos ne bi trebao prelaziti više od 70 g masti.

4. Unos bjelančevina bi trebao iznosti 15% kolorijskog dnevnog unosa. Bijelo meso peradi, patka, riba, soja obiluju brojnim bjelančevinama.

5.Koristiti prehranu bogatu vlaknima.

6. Povećati unos povrća i voća. Na svom tanjuru imajte boje semafora: crveno, žuto i zeleno.

7. Ograničiti unos kave.

8. Vježbajte redovito, posebice aerobne vježbe!

9. U dogovoru sa stručnom osobom (ljekarnik ili liječnik) koristite dodatke prehrani kao omega masne kiseline, koenzim Q, vitamin D, monakolin K.

10. Vodite vaš dnevnik prehrane. Redovito si mjerite vrijednost kolesterola.

Visoka vrijednost kolesterola na nalazu nije razlog za paniku, već vrijeme da se usmjerimo na svoje zdravlje. Na raspolaganu imamo brojne dodatke prehrani koji mogu pomoći u regulaciji kolesterola samo ih treba znati ispravno koristiti. Važno je razumjeti da je kolesterol u određenim vrijednostima važan našem organizmu.

U kombinaciji s Dobre Ljekarne Omegom preporučamo Aktival Rizolip, namijenjen prvenstveno regulaciji LDL kolesterola i triglicerida u krvi.

Comments are closed.