Imunitet

Imunitet- temelj funkcionalnosti zdravog života u 21. stoljeću

Često izloženi vanjskim utjecajima iz okoline, kao što su  nečist zrak, okolina,  odnosno sve što dotaknemo ili nas dotakne jednostavno dolazimo u doticaj i sa potencijalnim izvorom bolesti. 

Zato je tu imunološki sustav stalni čuvar našeg organizma, rasprostranjen po cijelom organizmu, sinonim zdravog života. Ipak, kako na njega utječu različiti vanjski i unutarnji čimbenici, u posljednje vrijeme značajan pažnja se posvećuje različitim dodacima prehrani koji uspješno potpomažu i čuvaju rad našeg imunološkog sustava.

Tu se posebno ističu probiotici sa dokazano pozitivnim učincima na imunološki sustav.

Mikronutricija i probiotici na stolu

Vitamin A

Prvi u obrani od vanjskih utjecaja. Nalazi se u sluznicama i koži. Nužan je za rast stanica, razvoj pluća i plodnost. Zajedno sa cinkom ima jači učinak.

Vitamini B skupine: B1, B2, B3, B6, B7, B9, B12

Bitni u metabolizmu masti, ugljikohidrata i lipida. Sudjeluju u prijenosu živčanih impulsa. Poželjno je da trudnice uzimaju na početku trudnoće jer omogućuje pravilan razvoj ploda. Najčešće dolaze u kombinaciji jer na taj način imaju izraženiji učinak. 

Vitamin D

Zaustavlja upalne procese u organizmu.

Vitamin C

Jako dobar antioksidans. Jači  učinak sa cinkom.

Minerali

Esencijalni za funkcioniranje organizma, a nalazimo ih kao slobodne ione ili u sklopu nekih spojeva (npr. hemoglobin). Imaju specifično djelovanje i prijeko su potrebni za održavanje biokemijskih ciklusa. Neki od njih su Cu (bakar), Zn (cink), Se(selen), I (jod), Ca (kalcij), K (kalij), Cl(klor), Mg(magnezij), Mn(mangan), Mo (molibden), S (sumpor), Fe (željezo), P (fosfor), F (fluor).

Probiotici

Pravilna funkcija crijeva smatra se obrambenim sustavom. Ukoliko je ta barijera oštećena dolazi do upalnog procesa. Pokazalo se da primjena probiotika kod djece smanjuje pojavu začepljenog nosa, kašlja i povišenje temperature, što znači da nije svejedno koje probiotike uzimamo.

Betaglukan

Vlaknasti šećer izoliran iz kvasnice, ječma, zobi i nekih gljiva kao maitake i shitake. Povoljno utječe na imunosni sustav. Već unutar tri dana od simptoma ima povoljan učinak. Betaglukan ima veliku ulogu u prevenciji dijabetesa, raka, i kolesterola. Ublažava nuspojave zračenja i kemoterapije.

Savjet farmaceuta

Ukratko objašnjavajući ulogu pojedinih i probiotika na imunosni sustav, ispravno je reći da opći savjet u vezi imuniteta nije jednostavan i zato je najpoželjnije obaviti razgovor sa stručnim farmaceutskim osobljem i upoznavajući specifičnosti svakog pacijenta  dati najbolju preporuku i savjet za korištenje terapije.

Zdrav imunitet je ključan za zdravi život.

Robert Jerinić,

mag.pharm.

Preporučujemo Dobre ljekarne dio asortimana:

BETAGLUKAN

NEURO-B COMPLEX

MULTICOMPLEX

MAGNEZIJ

VITAMIN C

Pošaljite upit našim stručnjacima

    Vaše ime (obavezan unos)

    Vaša Email adresa (obavezan unos)

    Naziv poruke

    Poruka

    Comments are closed.