Responsive Icons

BLAGOTVORNI UČINAK OMEGA MASNIH KISELINA

Omega masne kiseline su jedan od najstarijih i najomiljenijih dodataka prehrani.

Omega masne kiseline ljudski organizam ne može proizvesti samostalno pa je nužno da ih unosimo preko hrane ili dodataka prehrani. Glavni prehrambeni izvori omega-3 masnih kiselina su: plava riba (sardina, skuša, tuna, inćuni) te riba iz hladnih mora (haringa, losos), alge, zooplankton i plodovi mora te sjemenke i orašasti plodovi.

Kada spomenemo omega masne kiseline često nas odmah asocira za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, premda je njihovo primarno djelovanje usmjereno na smanjenje razine triglicerida u krvi. Pored toga imaju povoljan učinak na razvoj mozga djeteta. Njihov učinak izražen je kod kožnih oboljenja, Alzheimerove bolesti, depresije, slabije koncetracije i imuniteta. Još prije nekih 20-tak godina Američka agencija za hranu i lijekove dala je preporuke da dnevni unos omega masnih kiselina (posebice omega-3) ne bi smio biti ispod 3 g, a današnjim stilom života unosimo svega oko 0,15 g.

Često se spominje omega-3-index, što to znači?

Omega-3- index  je parametar omega-3- masnih kiselina u tkivima i krvi. Struka je ustanovila da da unosom 100 mg EPA+DHA (vrste omega-3-masnih kiselina) postiže adekvatno zasićenje u tkivima i krvi. Odnosno, unosom omega-3- masnih kiselina, posebice EPA i DHA težimo postiči index 11 u našim tkivima. Time preveniramo nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Omega-3 i omega-6 masne kiseline, razlike i značenje?

Premda često dok govorimo o omega masnim kiselinama mislimo samo na omega-3 masne kiseline.  U ranijem tekstu iznijeli smo u neke učinke omega masnih kiselina, no u životu treba biti sve u ravnoteži, tako i odnos omega masnih kiselina. Omega-6- masne kiseline su uglavnom biljnog podrijetla, nalazimo ih u biljnim uljima (npr.suncokretovo ulje). One znatno utječu na zaštitnu ulogu kože, pa time dosta istraživanja i primjene ima kod problematične kože. Istraživanja su pokazala da omega-6-masne kiseline imaju pozitivan učinak kod predmenstrualnog sindroma. Omjer omega-6 i omega-3 masnih kiseline ne bi smio biti veći od 4:1 u korist omega-6- masnih kiselina. U suvremenoj prehrani taj omjer doseže i do 12:1.

S obzirom na značajan unos omega masnih kiselina u organizmu, iznimno je bitno osigurati njihov optimalan unos. Ako nije moguće pravilnom prehranom nadoknada je moguća dodatkom prehrani. Pravilnim odabirom pomno odabranih omega masnih kiselina u točnom definiranim dozama možemo pridonijeti boljoj kvaliteti života.

Naša preporuka je Dobre ljekarne Omega, dostupna u webshop-u i ljekarnama u pakiranju za mjesečne i dvomjesečne potrebe.

Comments are closed.